Home
Sateni Cauta Ajutor Despre Anunturi Articole Bloguri Chat Evenimente Files Forums Groups News Photos Sondaje Mai mult
 
Bine ati venit in zona verde! 
Comunitatea noastra este formata din satele: Pischia, Bencecu de Sus, Murani. Bencecu de Jos si Salciua Noua. Language (ro)
Vizualizare post

Mica Unire

Azi 24 Ianuarie se implinesc 155 de ani de la Unirea Principatelor Romane - Moldova si Tara Romaneasca - cunoscuta si ca Mica Unire. Primul pas se face la 1 Ianuarie 1848 cand domnitorul muntean Gheorghe Bibescu desfinteaza Vama Focsani cel mai important punct de trecere dintre cele doua principate .Razboiul Crimeii (1853 -1856 ) reaprinde tema discutiilor pe tema uniri,la Conventia de la Paris (1858),

Marile Puteri accepta o uniune formala sub suzeranitatea Portii si  protectia Marilor Puteri . Institutii comune:Comisia Centrala de la Focsani (care elabora proiecte de interes comun) si Inalta Curte de Justitie si Casatie . Desi prevederea  stipula doi Domnitori diferiti , Alexandru Ioan Cuza este ales domn in ambele Principate, 5 ianuarie 1859 in Moldova, 24 ianuarie Tara Romaneasca.

Pecetluirea unificari intr-o noua conferinta tinuta tot la Paris ( 26 martie - 25 august 1859 ) unde in a doua intrunire de la 1 aprile : Franta,Rusia,Anglia,Prusia si Sardinia recunosc actul infaptuit la 24 ianuarie impotriva fiind doar Austria si Imperiul Otoman care in cele din urma in urma unor presiuni diplomatice accepta si ele actul maret de unificare.

scolaru1234 · 1729 days ago
Commentarii
Ordonat de 
Per page: 
 
  • Nu sunt comentarii inca
   Comentariu Inregistreaza un comentariu video
 
 
 
     
Facebook

Cine aduna mai multe Like-uri?

Pischia :

Bencecu de Sus :

 

Murani :

 

Bencecu de Jos :

 

Salciua Noua :

 
Rate
0 voturi
Actiuni
Recommend
 
Categorii
Despre Sat (5 postari)
Stil de viata (8 postari)
Mica Unire