Home
Sateni Cauta Ajutor Despre Anunturi Articole Bloguri Chat Evenimente Files Forums Groups News Photos Sondaje Mai mult
 
Bine ati venit in zona verde! 
Comunitatea noastra este formata din satele: Pischia, Bencecu de Sus, Murani. Bencecu de Jos si Salciua Noua. Language (ro)
Articole
DASCALUL NOSTRU - episodul 2

Continuam in aceasta a doua parte  a discutiilor avute cu domnul invatator Cioara Valentin,cu impresiile,amintirile si activitatea avuta in satul de bastina Salciua Noua,de unde vom afla si unele infoamatii despre cum si cand a luat finta satul respectiv, ii dam "cuvantul" :

" Localitatea Salciua Noua, a luat fiinta in anul 1925 sub domnia Regelui Ferdinand,a fost constituita din colonisti ardeleni veniti din Muntii Apuseni,majoritatea din satul Salciua,judetul Alba - 42de familii,au mai fost :loc. Brazesti 4 famili,Sartas 3 familii,una din Hunedoara si una din Sibiu,deoarece cei mai multi erau din Salciua,Alba,numele comunei a devenit Salciua Noua,iar cele trei strazi: Horea,Closca si Crisan.

Ramaneam foarte impresionat si ascultam cu mari emotii atunci cand mamuta,mama mea cum ii spuneau cei din sat,ne povestea ca la plecarea in Banat,toti s-au adunat cu carele si carutele la bisericile din sat unde preotii au facut slujba religioasa,s-a sfintit cu apa tot convoiul,apoi a urmat plecarea insotiti de neamuri si sunetele clopotelor celor sapte biserici pana la hotarele satului.

Durata calatoriei a fost in jur de doua saptamani,avand ca delegat,omul care s-a ocupat de bunul mers al lucrurilor pe tatal meu Cioara Ioan.

Ajunsi la locul destinat,oamenii si-au facut case noi,scoala (terminata in anul 1931) si biserica.La scoala Salciua Noua primul director -invatator a fost Barbu Gheorghe apoi a fost inlocuit cu Pava Ioan din din localitatea Ianova,primul localnic cadru didactic a fost Cramba Ion,care mai tarziu optand pentu teologie ( devenind preotul localitati) a fost inlocuit tot de un localnic Lobonea Teodor,pana la venirea mea in 1951 a mai activat un invatator din judetul Gorj, Petre N.Tutila".

Pe langa alte preocupari,una importanta si interesanta a fost introducerea curentului electric in localitate : " Fiind ales in repetate randuri ca deputat si membru in Biroul Executiv pe comuna,o preocupare principala a fost introducerea curentului electric in sat,Astfel am format un grup de oameni ca :Lobonea Traian,Chirila Victor,Lombrea Traian, Hardalau Ion si altii, cu care ne deplasam mereu la Timisoara la IREB,sustinand aceasta cauza.

Curentul era tras pana la transformator dar datorita faptului ca C.A.P-ul nu avea banii necesari suma de 30000 de lai suma mare pentru aceea perioada,cu ajutorul domnului inginer Dogaru care era si membru MAN,am reusit avand ca solutie finala colectarea acestei sume din sat.Cu participarea tuturor tineri si batrani laolalta am reusit ca in opt zile sa reusim racordarea comunei la curentul electric.Primul bec a ars in localitatea Salciua Noua in anul 1974." .

Vom reveni.

1697 days ago
 
Commentarii
Ordonat de 
Per page: 
 
  • Nu sunt comentarii inca
   Comentariu Inregistreaza un comentariu video
 
 
 
     
Actiuni
Rating
 
0 voturi
Recommend
 
DASCALUL NOSTRU - episodul 2