Home
Sateni Cauta Ajutor Despre Anunturi Articole Bloguri Chat Evenimente Files Forums Groups News Photos Sondaje Mai mult
 
Bine ati venit in zona verde! 
Comunitatea noastra este formata din satele: Pischia, Bencecu de Sus, Murani. Bencecu de Jos si Salciua Noua. Language (ro)
Articole

Timişenii din Bencecu de Sus câştigă bine în Germania şi-n Peninsula Iberică

Sursa: aici

 • 13-Septembrie-2011 | 13:45

 • Articol citit de 1469 oriTimişenii din Bencecu de Sus câştigă bine în Germania şi-n Peninsula Iberică

 • (1/1)
  Timişenii din Bencecu de Sus câştigă bine în Germania şi-n Peninsula Iberică
 • Septembrie cu soare la Bencecu de Sus. Uliţe liniştite, lume puţină. Chiar şi la birtul din sat, unde trei oameni, tineri cu toţii, stau la taifas molcom în faţa unei beri degustate aşa, a lene şi a răcoare. De fapt, aflăm, sunt în concediu. Se odihnesc înainte de a lua iarăşi drumurile Europei pentru un ban mai serios.

  "La noi nu-i dă trai"

  "Ceva tot tre' să facem să câştigăm şi noi ceva, iar aici... ştiţi şi dumneavoastră", ne spune Costinel Şandru. Are 32 de ani şi, după ce-a lucrat o vreme în ţară, în construcţii, a plecat în Germania, unde e măcelar de trei ani de zile şi, zice el, totul merge ca pe roate. "Meseria am învăţat-o repede, am învăţat tot de la români, că sunt în total vreo 150 la firmă", ne mărturiseşte, adăugând că nemţii, dacă ştii cum să te porţi, te tratează şi ei cum trebuie.

  În plus, una-i plata unui începător, alta după trei ani în care ai dovedit că eşti harnic şi de bază, meseriaş adevărat: "O să tot merg în Germania până strâng ceva bani. La noi nu-i dă trai. Ce, să ai un salariu mai mare, te-ai mai duce dincolo? Nu, ai sta la casa ta, ai avea de toate". Cum vrea să cheltuie, mai apoi, agoniseala, se codeşte să ne spună. Dar n-ar fi chiar greu de ghicit. E încă burlac, iar  mireasa, mai ales într-un sat fălos din Banat, s-ar cuveni primită la casă nouă... Până atunci, cărămidă cu cărămidă, ea se construieşte afară, trudnic. Munca-i grea, dar leafa-i mare. Ai ce spune? N-ai...

  "1.400 de euro pe  lună"

  Ionel Perdea are 36 de ani şi de când a terminat liceul a lucrat în construcţii. O vreme a dus-o bine, a câştigat bani frumoşi, dar de câţiva ani buni, lucrurile au mers din ce în ce mai prost. Nu a mai găsit de lucru, iar acolo unde vreun patron îi mai oferea o slujbă, salariul era foarte mic.

  "Pentru 600 sau 700 de lei nici nu merita să mă duc la muncă. Unde mai pun că şi naveta mă costa 200 de lei pe lună!", spune omul.

  O vreme, timp de nouă luni a fost şomer, după care s-a gândit că singura soluţie e să plece la muncă în străinătate: "Cum am făcut de toate în construcţii şi mă pricep la orice, prin intermediul socarei mele, care e plecată în Spania de ceva timp, am mers şi eu să lucrez în Peninsula Iberică".

  Încă de la primul contact cu Spania omul a fost mulţumit. Mărturiseşte că e respectat de patron şi de colegi şi se simte bine: "Fac de toate şi să ştiţi că nu e aşa de greu. Repar acoperişuri, pun gresie, faianţă, zugrăvesc, mă pricep la zidărie, orice trebuie fac. Câştig bine, undeva la 1.400 de euro pe lună, bani pe care în România nu i-aş câştiga decât poate într-un an de muncă".

  În Spania se simte bine, mai ales că este de numai trei luni şi a avut norocul să fie însoţit, până acum, de familie, respectiv de soţie şi de fiul său. "Băiatul are 11 ani şi pentru că a fost în vacanţă l-am luat şi pe el. Acum o să rămână cu soţia aici, eu peste câteva săptămâni mă reîntorc la muncă, iar copilul merge la şcoală. M-am gândit să mergem toţi în Spania, dar ar fi păcat. Băiatul meu învaţă bine, şi ar fi păcat să piardă un an de şcoală. Iar soţia lucrează şi ea la Timişoara, la o fabrică de volane", spune gospodarul din Bencecu de Sus.

  "Sunt casnic"

  Lângă Perdea, un tânăr de 26 de ani. Se numeşte Adrian S. Ne spune cu multă seninătate: "Sunt casnic". Din vorbă în vorbă aflăm că a muncit în Italia, în agricultură. Pentru el, munca în străinătate a fost o experienţă plăcută: "Am fost plecat  trei- patru ani şi am câştigat bine. Aici e bătaie de joc. Pentru 600 de lei nu merită să muncesc. Ce să fac eu cu banii aceştia? Mai bine stau acasă. Acum a plecat mama în Italia la muncă. S-a dus unde am fost eu şi unde poate o să plec din nou".

  ARTICOL SCRIS DE CODRINA TOMOV ŞI SIMONA VASI

1653 days ago
 
Commentarii
Ordonat de 
Per page: 
 
 • Nu sunt comentarii inca
   Comentariu Inregistreaza un comentariu video
 
 
 
     
Actiuni
Rating
 
0 voturi
Recommend
 
Locuri de munca strainatate