Home
Sateni Cauta Ajutor Despre Anunturi Articole Bloguri Chat Evenimente Files Forums Groups News Photos Sondaje Mai mult
 
Bine ati venit in zona verde! 
Comunitatea noastra este formata din satele: Pischia, Bencecu de Sus, Murani. Bencecu de Jos si Salciua Noua. Language (ro)
Articole
  • Omul fără de care nuntă nu se poate, dar nici luna decembrie
  • 06-Iunie-2013 | 09:38
  • sursa
 • Omul fără de care nuntă nu se poate, dar nici luna decembrie
  (1/1)
  Omul fără de care nuntă nu se poate, dar nici luna decembrie
 • Ca să fie nuntă, trebuie să existe un băiat şi o fată care să-şi unească destinele. Acest moment din viaţă are rânduiala lui. De aceea antrenează o lume întreagă în jurul lui.

   

  Nuntă fără miri, naşi, giveri, nuntaşi, primar şi preot nu prea are cum să fie. Să nu-i uităm însă nici pe muzicanţi, pe bucătari şi cofetari, pe florăreasă şi fotograf şi câţi or mai fi cei ce fac ca evenimentul să rămână de neuitat şi nu doar în memoria mirilor ori a participanţilor, ci şi a simplilor privitori ai alaiului care trece sonor şi vesel pe străzile satului.

   

  Dacă extragi din acest alai anumiţi participanţi, ai toate şansele ca la bucătari şi cofetari să nu ajungi, pentru că ei sunt oamenii din culise şi pot fi întâlniţi numai la locul unde se pregătesc bucatele, alese cu grijă, să-i facă pe toţi să se simtă bine.

   

  A fi bucătar, de aceea, la o nuntă din Banat e mare responsabilitate şi trebuie să ai talent şi multă ştiinţă pentru ca totul să iasă perfect, oricât cât de exigenţi vor fi nuntaşii. Un astfel de om este, la Pişchia, Vasile Minea, care, înainte de a fi bucătar de nunţi, a fost un copil născut la ţară în casa părinţilor săi şi care acum este a sa, învăţând de la ei să fie un bun gospodar.

   

  Şi este, pentru că duce mai departe tradiţia şi îndeletnicirile lor de ţărani harnici, deprinşi să muncească de cu noaptea şi până seara, ca să trăiască în bunăstare.

   

  Din poartă ne spune că el sloboade la văcar două văcuţe, iar pe strada lui, câtu-i de lungă, doar încă o casă mai ţine astfel de animale.

   

  E mândru de asta şi are şi de ce, pentru că clienţii pentru lapte sunt garantaţi şi nu trebuie să bată pentru asta drum întins, e de ajuns să meargă prin vecini.

   

  Cum e şi normal, după "spartul gheţii", ne pofteşte în verandă, să vorbim aşezaţi ca oamenii, la o masă.

   

  Nu ajungem însă să ne aşezăm, căci ochii ne cad pe fântâna din verandă, cu care numai bănăţenii gospodari se pot lăuda.

   

  E mare lucru să ai o astfel de facilitate şi să poţi scoate iarna apă înăuntru, la căldură, dar şi vara, unde să pui la rece, în vadră, lubeniţa.

   

  E drept că fântâna acum e mai mult de decor, un obiect de mobilier, înconjurat de flori. Pe cadrul roţii, un cerb şi-a pierdut coarnele.

   

  "Iată cum am ajuns să mă pricep la mâncarea pentru nunţi, ne spune gazda: am început să văd cum făcea măcelarul căşii chemat la noi să ne taie porcii. Am avut atunci 18 ani,, m-a văzut curios şi de aceea mi-a explicat ce şi cum şi m-a pus şi pe mine. Aşa m-am apucat şi eu să tai porci, întâi la un vecin, şi de atunci, în fiecare an, de prin 15 noiembrie până în Ajunul Crăciunului sunt prins peste cap, căci mă cheamă atâţia".

   

  De la tăiatul porcilor până la preparatul mâncărilor pentru nunţi e, însă, cale. Nu chiar atât de lungă, pentru că nimerindu-se ca măcelar la pregătirea unei astfel de nunţi din Pişchia, s-a nimerit să fie alături de un bucătar mai bătrân din Bencecu de Sus, care văzându-l îndemânatic, i-a spus:

   

  "Ai să vezi că o să faci mâncare la nunţi!". "Eu? Dar nu ştiu nimic despre asta..." "Ascultă ce-ţi spun...", i-a replicat meşterul, care i-a dat apoi un reţetar bun pentru 100 de persoane.

   

  Uite, aşa, din măcelar, Minea a ajuns pe nesimţite bucătar de nunţi. "La început am făcut mâncare pentru un botez cu 50 de persoane şi a ieşit bine.

   

  Acum pot spune că am fost bucătar şi la nunţi cu patru sute de persoane şi nimeni nu s-a plâns că ar fi fost altfel", ne spune agricultorul din Pişchia, care şi-a descoperit, rând pe rând, aceste talente, care îl fac om de vază în comunitate.

   

  Ieşind în curte, observăm că deasupra uşii de la veranda cu fântână stă scris cu litere mari "Familia Munea".

   

  "De ce v-aţi schimbat numele?", întrebăm."Alor mei aşa li s-a zis, dar au primit ţidulă să se ducă cu buletinele să-şi schimbe numele. De aceea, ne zice acum Minea...

   

  Ai mei m-au avut pe mine şi pe cei doi fraţi ai mei...", ne explică el. "Dar dumneavoastră copii aveţi?"

   

  "Sigur, am doi băieţi. Unul este paznic de vânătoare, iar celălalt preot la Bencecu de Sus, dar îl veţi găsi la cel de Jos, că slujeşte ambele sate..."

   

  "Sunteţi, înainte de a fi bucătar şi măcelar, tot anul agricultor şi crescător de animale. Câte aveţi acum în gospodărie?"

   

  "Pe lângă cele două vaci, calul, o scroafă şi şase grăsuni, păsări..." La cei 55 de ani ai săi, Vasile Minea îşi are locul său bine fixat în comunitate: e omul fără de care nici o nuntă nu se poate şi... luna decembrie nici ea nu se poate.

   

  L-am întrebat dacă a asomat vreodată un porc, cum cere Uniunea Europeană. "Fugi, domnule, porcul nu se împuşcă! Eu sunt român şi mai european ca ei!".

1694 days ago
 
Commentarii
Ordonat de 
Per page: 
 
 •  Anonim: 
   

  Vasile ,sa-i dea Dumnezeu sanatate ca in rest se descurca el !!!

   
   1319 days ago·Reply 
  0 points
   
 •  Anonim: 
   

  Asa om mai zic si eu de omenie si foarte priceput in ale bucatariei si nu numai ci si in ale taiatului porcilor si a mezelurilor oriunde a fost chemet si-a facut treaba foarte bine  si eu vreau sa-i multumesc pt ajutorul care mi0la dat cind am avut nevoie multumesc nea VASILE

   
   1693 days ago·1 replici1 replici·Reply 
  1 point
   
 •  Anonim: 
   

  Da asa este e un bun gospodar om cumsecade a fodt bucatar la noi ls nnunta si a iesit suoerr multam dzeu sa iti dea sanatate

   
   1694 days ago·Reply 
  0 points
   
   Comentariu Inregistreaza un comentariu video
 
 
 
     
Actiuni
Rating
 
0 voturi
Recommend
 
Omul fără de care nuntă nu se poate, dar nici luna decembrie