Home
Sateni Cauta Ajutor Despre Anunturi Articole Bloguri Chat Evenimente Files Forums Groups News Photos Sondaje Mai mult
 
Bine ati venit in zona verde! 
Comunitatea noastra este formata din satele: Pischia, Bencecu de Sus, Murani. Bencecu de Jos si Salciua Noua. Language (ro)
Articole

  • 06-August-2013 | 10:35
  • sursa

 • Patruzeci de ani în slujba şcolii
  (1/1)
  Patruzeci de ani în slujba şcolii
 • A fost învăţător, profesor, director de şcoală, iar acum, de când este la pensie, încă mai are nostalgia catedrei.

   

  "Mi-a fost dragă meseria", povesteşte Vasile -Livius Ianoşev. Acum are 74 de ani şi, în ciuda vârstei, este încă un om activ.

   

  Timp de aproape patru decenii a fost dascăl şi a format sute de copii. Vorbind de elevii pe care i-a avut, Vasile - Livius Ianoşev spune că nu are o bucurie mai mare decât să-i reîntâlnească:

   

  „Când mă salută şi mă întreabă ce mai fac, simt că renasc". A modelat multe caractere, iar acum spune că mulţi dintre învăţăceii săi de altă dată sunt astăzi oameni care au devenit medici, ingineri, agronomi sau avocaţi: „Ce să vă spun... Sunt mândru de copiii mei!" 

   

  Septuagenarul mărturiseşte că s-ar întoarce cu drag la catedră, dar se întreabă, nu fără o undă de regret: „Cine mă mai primeşte pe mine la şcoală, la 70 de an?"

   

  Vasile-Livius Ianoşev s-a născut într-o localitate de lângă Jimbolia şi, după terminarea şcolii normale, a fost, pentru o perioadă, învăţător.

   

  A făcut apoi armata, după care a absolvit Facultatea de Drept la Cluj-Napoca. Cum, după terminarea acesteia, nu mai putea să predea, s-a decis să-şi continue studiile şi a mai absolvit cursurile unei alte facultăţi, numai pentru a-şi putea păstra locul la catedră.

   

  S-a reîntors în comuna Pişchia şi, timp de 39 de ani,  a învăţat zeci de generaţii. A avut de câteva ori ocazia să renunţe la dăscălie, dar niciodată nu a putut:

   

  „Inima mea a fost legată de meseria de profesor".

   

  În 1972 a scris prima variantă a monografiei comunei Pişchia. Şi-a continuat munca de cercetare şi, în 2007, cu ajutorul primarului din localitate, Ioan Sas, a tipărit cea dintâi monografie a comunei.

   

  „40 de ani am lucrat la această lucrare. Era de datoria mea să o realizez. O nobilă misiune este aceea de a lăsa ceva celor ce vor veni, din partea celor care au trecut prin viaţă".

   

  A apelat la toate sursele care i-au stat la dispoziţie: „bibliografice şi istorice, notările şi însemnările de orice fel, în diferite publicaţii, despre localitate, studierea arhivelor laice şi bisericeşti, mărturiile unor cetăţeni bătrâni din comună, toate mi-au servit ca izvoare pentru alcătuirea acestei lucrări".

   

  Acum, în timpul liber scrie poezii, citeşte... A publicat câteva volume de versuri şi spune despre el că este un versificator naiv, dar care respectă regulile clasice ale poeziei:

   

  „Când sunt necăjit, mă retrag şi scriu şi aşa îmi bucur sufletul". 

   

  A înşirat pe hârtie şi stihuri în grai bănăţean şi povesteşte că l-a avut ca mentor pe Marius Munteanu.

   

  Vasile-Livius Ianoşev spune că a scris încă de când era la şcoala normală, unde, participând la cercul de literatură, a avut prilejul să-l cunoască pe poetul Anghel Dumbrăveanu, care i-a devenit apoi prieten apropiat sufletului său.

   

  Vorbeşte cu mult respect despre şcoala normală, afirmând că acolo a avut prilejul să înveţe să cânte la vioară: „Timp de patru ani am învăţat tainele instrumentului". Muzica l-a însoţit şi pe mai departe, înfiinţând, după o jumătate de veac, corul bisericesc din sat.

   

  Un alt dar pe care, alături de monografia comunei şi de generaţiile pe care le-a şcolit, Vasile-Livius Ianoşev le-a făcut de-o viaţă comunei, urmându-şi neabătut crezul că omul sfinţeşte locul.

1683 days ago
 
Commentarii
Ordonat de 
Per page: 
 
 •  Anonim: 
   

  Succes

   
   1426 days ago·Reply 
  0 points
   
 •  Anonim: 
   

  Au trecut multi ani de cand v-am fost eleva ,acum sunt si eu aproape de pensie,dar pe .. profesorii care m-au indrumat nu i-am uitat .Nu pot sa spun decit ca am avut norocul sa am inca din primii ani de scoala de dascali minunati !Va multumesc ,cu stima  Cozlovschi Zina

   
   1651 days ago·Reply 
  0 points
   
   Comentariu Inregistreaza un comentariu video
 
 
 
     
Actiuni
Rating
 
1 voturi
Recommend
 
Patruzeci de ani în slujba şcolii